One Space House One & Two

Locatie Lonnekerspoorlaan 60
Architect Yushi Uehara
Architectenbureau Zerodegree Architecture, Amsterdam
Jaar 2008
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Particulier

In de wijk Roombeek staat langs de Lonnekerspoorlaan een lange wand met huizen die zijn gebouwd in particulier opdrachtgeverschap. In deze rij met hedendaagse ‘herenhuizen’ staan twee woningen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De huizen ‘One Space House One’ en ‘One Space House Two’ zijn gebouwd in opdracht van een vader en zoon, naar een ontwerp van de Japanse architect Yushi Uehara van het bureau Zerodegree Architecture uit Amsterdam.

Beide woningen hebben vier bouwlagen onder een plat dak en zijn voorzien van panoramaramen die over de hele gevelbreedte lopen. Het huis van de zoon is met een breedte van zes meter compacter in vergelijking tot het grotere huis, waarvan gevelbreedte negen meter meet. De beide huizen vallen niet alleen op vanwege hun identieke uiterlijk, maar vooral vanwege de licht naar voren hellende voorgevel. In het ontwerp van de twee huizen zijn kleine verschillen waarneembaar, zoals in de hellingshoek van de voorgevel, de compositie van de façades en de gevelsteen.

In plaats van de traditionele opeenvolging van verschillende ruimten wensten de opdrachtgevers een open interieur met veel ruimtelijkheid. De architect heeft aan deze vraag beantwoord door het tot stand brengen van niet alleen ‘horizontale’ zichtlijnen, maar ook verticale en diagonale verbindingen. Dit is vooral zichtbaar in het grotere huis, waar de badkamer en kastruimten zijn vormgegeven als vrijstaande dozen die in een grote kolomvrije ruimte staan. Door de toepassing van subtiele hoogteverschillen in de vloeren en ramen, hebben de huizen ondanks de grote transparantie ook enkele intieme en beschut gelegen plekken. De trap functioneert als het verbindende element tussen de verschillende plekken. De brede glasstroken laten veel licht toe in de interieurs, die zijn voorzien van witte wanden en een donkergrijze vloer, waarmee aansluiting is gezocht op het exterieur.