Ondernemingshuis Twente

Locatie Hengelosestraat 585
Architect Koen Hofstee
Architectenbureau IAA Architecten, Enschede
Bekend van Epi Drost Saxion, Brouwhuis Grolsch, Scholingsboulevard
Jaar 1992
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Twente en Salland

Het Ondernemingshuis Twente is een bedrijvenpand langs de Hengelosestraat, waarin onder meer de Kamer van Koophandel Oost Nederland is gehuisvest. Het pand uit 1992 is ontworpen door Koen Hofstee van IAA Architecten en manifesteert zich door een sobere maar heldere architectuur.

Het gebouw bestaat uit drie rechthoekige volumes die met elkaar verbonden zijn via glazen lichtstraten en een vide, waarin de hoofdtrappen zijn geplaatst. Doordat de volumes trapsgewijs aflopen en naar achteren verspringen, profileert het gebouw zich goed langs de aanrijroute. De egaal wit gestuukte gevel wordt onderbroken door reeksen vierkante vensters en enkele ronde vensters. Opvallend element is de uitspringende ronde serre op de derde verdieping van het hoofdvolume.

Buiten de Kamer van Koophandel bevinden zich in het ondernemingshuis diverse instellingen die verbonden zijn met het regionale bedrijfsleven. Deze zijn gehuisvest in het lage langwerpige bouwvolume aan de westzijde. De bedrijven delen de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een ontvangsthal, vergaderruimten en een restaurant, die zijn ondergebracht in het middenvolume met entree. Door het gebruik van drie individuele volumes zijn de drie onderdelen duidelijk van elkaar gescheiden, terwijl het gebouw zich tegelijkertijd als één geheel presenteert.