Miro Gronausestraat

Locatie Gronausestraat
Architect Gerrit-Jan van Rijswijk
Architectenbureau VVKH Architecten (Leiden)
Jaar 2012
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Ahold Vastgoed, Gemeente Enschede

De Miro is een winkelcentrum in Enschede gelegen langs de Gronausestraat aan de oostzijde van de stad. Door deze uitstekende locatie, de ruime parkeergelegenheid en het goede winkelaanbod is de Miro zeer populair onder de bevolking. Jarenlang werd het beeld van het winkelcentrum bepaald door verpauperde voormalige textielhallen en een grote, kale parkeerplaats. Echter, tussen 2009 en 2012 heeft het complex een grondige metamorfose ondergaan. In verschillende fases is het oude complex gesloopt om plaats te maken voor een fraai vormgegeven nieuwbouw. Het bijna futuristische ontwerp is afkomstig van architect Gerrit-Jan van Rijswijk, van VVKH Architecten uit Leiden.

Het nieuwe gebouw heeft een gekromde, volledig in glas opgetrokken gevel met een forse luifel, die als het ware de openbare ruimte omarmt. De verschillende volumes zijn met elkaar verbonden door een doorlopend, golvend dak. Het grote dak is volledig met gras en mos bekleed en loopt aan de oostzijde af, waar het aansluiting heeft op een ecologische groenzone. Hiermee is het winkelcentrum als het ware geïntegreerd in een landschapspark. De toepassing van groen is doorgevoerd op de centraal gelegen parkeerplaats, waar hagen en bomen het grote oppervlak aan asfalt maskeren. Om de binding met de natuurlijke omgeving nog verder te benadrukken, wordt het terrein bereikt via een dijkje over het water. Een speels detail zijn de honderden vlinders die aan de onderkant van de luifels zijn bevestigd.

Het terrein kent een oppervlakte van circa 22.000 m2, waarvan in totaal 15.500 vierkante meter aan winkeloppervlak. Het winkelcentrum biedt plaats aan een grote supermarkt en een breed scala aan bekende ketens. De transparante gevels van de Miro sluiten aan op het aan de overzijde van de Gronausestraat gelegen wijkcentrum. Samen vormen beide gebouwen een poort, die de overgang van het dicht stedelijk gebied naar een meer open, landelijk gebied markeren.